Pri zásahu v Š.Michaľanoch sa zranilo 7 ľudí, zaistených bolo 30 osôb

09.08.2009 Sabinov

Prešov 9. augusta (TASR) – Po zásahu polície na protestnom zhromaždení, ktoré sa konalo v sobotu v obci Šarišské Michaľany v Sabinovskom okrese, zaistili v rámci bezpečnostných opatrení 27 osôb pre porušenie verejného ...
Ako dnes informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva (KR) Policajného zboru (PZ) v Prešove Magdaléna Fečová, všetkých po vykonaní potrebných úkonov prepustili a zistené priestupky budú po zdokumentovaní odstúpené na príslušné Obvodné úrady.
Fečová dodala, že počas služobného zákroku a použitia donucovacích prostriedkov boli zranené dve osoby, voči ktorým bol zásah vedený. Tieto zranenia boli podľa vyjadrenia ošetrujúcich lekárov len ľahkého charakteru a nevyžiadali si ich hospitalizáciu. Okrem toho boli ľahko zranení aj piati zasahujúci policajti. Zástupca riaditeľa KR PZ v Prešove Karol Korpáš vyhodnotil použitie donucovacích prostriedkov v rámci bezpečnostných opatrení ako opodstatnené.
\"Vo večerných hodinách ani počas noci už nedošlo k žiadnemu incidentu, polícia monitorovala nielen spomínanú obec, ale aj okolité dediny. Zvýšený výkon služby zostáva naďalej v platnosti, \" konštatovala policajná hovorkyňa.
Prívrženci extrémistických skupín v sobotu nerešpektovali výzvu starostu na ukončenie zhromaždenia a pri zaisťovaní Mariána Kotlebu zo Slovenskej pospolitosti krátko pred 16. h začali do policajtov hádzať kamene, fľaše a sklenené poháre. Vzápätí nato nasledoval policajný zásah, pričom ťažkoodenci so štítmi vytlačili účastníkov protestu z areálu ihriska, potom ich za železničnou stanicou rozohnali obuškami a vodným delom. Počas zásahu na policajtov demonštranti hádzali kamene a pyrotechniku.
Fečová TASR potvrdila, že predvedený Kotleba využil svoje právo a na polícii nevypovedal. Polícia ho identifikovala ako organizátora neohláseného protestu a zaistila ešte pred samotným zásahom.
Výzvu na protest proti vyčíňaniu Rómov v Šarišských Michaľanoch zverejnila na svojich internetových stránkach Slovenská pospolitosť. Kotleba na stretnutí vyhlásil, že situácia je neúnosná a štátne orgány by mali zabezpečiť, aby životy a zdravie občanov neboli ohrozované útočiacimi \"cigánmi\".
K protestujúcim extrémistom sa pridala aj časť obyvateľov obce, ďalšie stovky sledovali zhromaždenie z príjazdovej cesty.
\"Skutočne sa to už nedá vydržať. Neustále sa musíme báť o majetok. Po tom, ako zabili predavačku a dobili správcu ihriska, máme strach už aj o svoj život. Polícia by s tým mala niečo urobiť, \" povedal 74-ročný dôchodca.
Zásah polície mnohí z obyvateľov považujú za neprimeraný a počas neho policajtov verbálne napádali. Podľa vyjadrení niektorých mal starosta dať viac času na vyprázdnenie ihriska, lebo tam boli nielen dospelí, ale aj deti.
 

Vyberte región